Macerat olej ze SKRZYPU POLNEGO wzmacnia skórę, włosy i paznokcie 100ml

Dodaj recenzję:
    Dostępność: Jest Jest
  •  (178 szt.)
  • 23,00 zł
  • szt.

Naturalny macerat ze skrzypu polnego

lekki olejek na bazie olejku winogronowego

wzmacnia cebulki i włosy, chroni skórę i regenruje płytkę paznokci

 

 

Naturalny macerat powstały z macerowania skrzpu polnego Equisetum arvense w zimnotłoczonym oleju z winogron. Ziele skrzypu zawiera saponinę, steroidową ekwizytynę, flawonoidy, fenolokwasy - kwas kawowy i rozpuszczalne związki krzemu. Ma działanie przeciwzapalne, uszczelniające, ściągające, mineralizujące. Używany do okładów na trudnogojące się rany, owrzodzenia, oparzenia i stłuczenia. Skrzyp działa oczyszczająco na skórę, pomocny w pielęgnacji trądziku i wyprysków skórnych. Wpływa na elastyczność i odporność naskórka. Występujący w maceracie krzem stosuje się w przypadkach różnych stanów zapalnych, trądzika różowatego, schorzeń skóry, grzybic, łupieżu, kruchości paznokci i innych. Olejek ogranicza wypadanie włosów, wzmacnia cebulki, sprawia, że włosy stają się mocniejsze, gładsze i bardziej lśniące.

 

Skrzyp to popularna roślina rosnąca na polach i w ogrodach. Mimo, że istnieje wiele odmian skrzypu do celów leczniczych nadaje się tylko jeden - skrzyp polny. Medycyna naturalna wykorzystuje pędy skrzypu, które wyglądem przypominają jodełkę. To właśnie te pędy zawierają największą ilość krzemu, pierwiastka dzięki któremu skrzyp posiada swoje prozdrowotne właściwości. Skrzp polny to jedno z najważniejszych ziół w pielęgnacji włosów. Regularne stosowanie maceratu na włosy i skórę głowy wyraźnie zmniejsza wypadanie, łupież oraz nadmierne przetłuszczanie.

 

Olej z winogron - jeden z najlepszych i najlżejszych olejków do pielęgancji ciała i włosów, doskonale się wchłania, natychmiast zmiękcza skórę i nawilża, jest bardzo delikatny, pozostawia skórę jedwabiście gładką. Olejek z winogron jest bogaty w witaminy i minerały, kwas linolowy – niezbędny do prawidłowego funkcjonowania błony komórkowej, oraz kwas palmitynowy i palmitooleinowy. Zawiera proantocyjanidyny, które są skutecznymi antyoksydantami. Redukując wolne rodniki, zapobiegają starzeniu się skóry, zmniejszając negatywne efekty działania słońca na skórę. Olej z pestek winogron jest lekki, wykazuje wysoką zgodność z naturalnym sebum skóry, nie działa komandogennie, może być z powodzeniem stosowany w preparatach do skóry trądzikowej.


Zastosowanie:

- do olejowania włosów i skóry głowy na kilka godzin przed myciem

- do codziennej pielęgnacji skóry twarzy i ciała, zamiast kremu

- do kąpieli, dla nawilżenia i uelastycznienia skóry

- jako odżywka do paznokci, do codziennego stosowania

 

INCI: Vitis Vinifera Seed Oil, Equisetum Arvense Extract

 

Poj. 100ml, butelka z ciemnego szkła z kroplomierzem

Przechowywać w zaciemnionym miejscu, po otwarciu w lodówce