Olej z KROKOSZA BARWIERSKIEGO Nierafinowany 50ml

Dodaj recenzję:
    Dostępność: Jest Jest
  •  (89 szt.)
  • 14,00 zł
  • szt.

Olej z nasion  Krokosza Barwierskiego


olej na stany zapalne skóry, łupież, trądzik

łagodzi podrażnienia po depilacji


Olej z krokosza barwierskiego (olej z ostu) otrzymywany z tłoczonych na zimno nasion rośliny jednorocznej Carthamus Tinctorius. Krokosz barwierski pochodzi z Ameryki Północnej, Indii, USA. Uprawiany jest w Indiach, USA, Meksyku, oraz w mniejszym stopniu w południowej Europie (Hiszpania, Portugalia), Turcji i Australii.

Olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę. Ma przyjemną konsystencję, dobrze sięm rozprowadza, natychmiast nawilża i wygładza skórą.
Olej nierafinowany ma mocny żółty kolor, charakterystyczny, delikatny zapach.

Olej z krokosza barwierskiego jest bardzo bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera 80% kwasu linolowego, witaminę A, E i fitosterole.  Głównie polecany jest do skóry tłustej, mieszanej i trądzikowej ze względu na właściwości łagodzące stany zapalne i normalizujące wydzielanie sebum. Stosowany jest także do nacierania po depilacji w celu stopniowego osłabienia depilowanych włosów. 

Skład kwaów tłuszczowych olejku z krokosza:
- kwas linolowy;
- kwas oleinowy;
- kwas palmitynowy;
- kwas stearynowy
- kwas linolenowy;
- kwas arachinowy;
- witaminy E i A. 

 
Olej z krokosza barwierskiego spełnia następujące funkcje w kosmetyce i lecznictwie: 

- pielęgnuje i wygładza skórę;
- łagodzi podrażnienia i ułatwia gojenie;
- chroni przed nadmiernym promieniowaniem UV;
- odmładza skórę;
- doskonale nawilża dzięki zawartości kwasu linolowego;
- jako środek łagodzący stosowany jest w leczeniu trądziku;
- przyśpiesza gojenie ran; 
- pielęgnuje skórę łuszczycową


Zastosowanie:
Stosowany jako czysty olejek do ciała, jako dodatek w kosmetykach przeznaczonych dla skóry tłustej z trądzikiem, mieszanej (z tendencją do tłustej), a także przy skórze ze skłonnością do stanów zapalnych. Szybko się wchłania i nie pozostawia na skórze tłustej warstwy. Zastosowanie znajduje w emulsjach i olejkach do ciała i twarzy. 
Polecamy do walki z łupieżem, swędzącą skórą głowy.

Olejek można stosować codziennie, niewielką ilość wmasować w skórę.
Można łączyć z kwasem hialuronowym, kremem do twarzy czy balsamem do ciała.

INCI: Carthamus Tinctorius Oil

Przechowywanie
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, po otwarciu w lodówce.

Poj. 50ml
Butelka z ciemnego szkła z kolorową etykietą.