Olejek JOJOBA złoty olejek odbudowuje sebum skóry, dobrze się wchłania 50ml

Dodaj recenzję:
    Dostępność: Jest Jest
  •  (142 szt.)
  • 26,00 zł
  • szt.


OLEJ JOJOBA BIO

ekologiczny, tłoczony na zimno,

regenerujący skórę
odbudowujący naturalne sebum


IDEALNY DO KAŻDEJ CERY

LECZY SKÓRĘ GŁOWY, LIKWIDUJE ŁUPIEŻ !!!





 

Olej jojoba to ciekły wosk o złoto-żółtym zabarwieniu. Pozyskiwany z wycisku nasion krzewu "Simmondissia chinensis californica" znanej też jako jojoba.
W niskich temperaturach (poniżej 7 °C) może zastygać.

Ma kolor żółty i jest bezzapachowy. W temperaturze poniżej 8°C tężeje. Może być podgrzewany nawet do 300°C i nie zmienia swoich właściwości. Olej jojoba nie jełczeje i ma nieograniczoną datę ważności.

 

"Simmondissia chinensis californica" to roślina pochodząca z Baja California i pustyni Sonara, która rozciąga się w południowo-zachodniej części USA, aż do północnego Meksyku. Krzew jojoba nie jest zbyt atrakcyjną rosliną. Posiada wiele pojedynczych pni i mało rozgałęzione konary. Osiąga wysokość do trzech metrów. Długim nierozgałęzionym korzeniem, dochodzącym do 15 metrów długości cała roślina jest mocno utwierdzona w ziemi, dzięki temu również jest w stanie przetrwać okresy suszy wykorzystując wodę wystepującą głęboko pod powierzchnią ziemi. Liście krzewu jojoby są owalne, małe, szarozielone, dosyć grube i twarde. Kwitnie od wiosny do późnego lata. Kwiaty są małe i niepozorne. Kwiaty męskie są żołte, a żeńskie zielone. Z zapylonych przez wiatr kwiatów dojrzewają w ciagu lata owoce - dwucentymetrowej długości orzechy. To z nich tłoczony jest ten niezwykle cenny, złoty olej.

Mimo, że krzew jojoba to bardzo wytrzymała roślina, znosi duże skoki temperatury i susze, to potrzebuje jednak do owocowania sporo wody. Gdy okres suszy się przedłuża roślina gubi wszystkie liście, a umiera dopiero po kilku latach bezdeszczowej pogody. Dzięki swojej wytrzymałości krzewy jojoba żyją około 200 lat.

Olej jojoba zyskuje coraz bardziej na popularności i dlatego jest coraz chętniej uprawiany. W Europie uprawia się go w Hiszpanii, poza tym w wielu krajach obu Ameryk, Afryki i Azji, a także w Australii i Nowej Zelandii.






Olejek jojoba wykazuje ogromne właściwości lecznicze. Odbudowuje naskórek, płytkę paznokacia, działa regenerująco na skórę głowy i włosy.

Jest niezwykle ,,inteligentnym olejem”, który dostosowuje się do każdego rodzaju skóry.
Działa nawilżająco na przesuszony naskórek, jak również przyspiesza gojenie poparzeń, leczy łupież i trądzik.

Olej jojoba zawiera głównie palmitynian cetylu, o bardzo cennych własnościach natłuszczających i odżywczych, zbliżonych do oleju wielorybiego oraz skwalen, który występuje w naturalnym płaszczu tłuszczowym skóry, chroniący przed utratą wody, alkohole alifatyczne, fitosterole, bogactwo witaminy F.

Doskonale wchłaniany przez skórę, wzmacnia warstwę cementu międzykomórkowego, co w efekcie zapobiega wysuszaniu skóry. Stosowany regularnie zapobiega rozstępom i utracie jędrności.

         Olej jojoba zawiera kwas mirystynowy, skuteczny na zapalenie stawów oraz reumatyzm.


                                               Olej jojoba daje emulsji gęstszą konsystencję. Wmieszany do innych olejów roślinnych automatycznie przedłuża ich ważność, co poleca się czynić przy mało stabilnych olejach.




Właściwości:
  • natłuszcza i odżywia
  • regeneruje włosy, skórę i paznokcie
  • likwiduje łupież i choroby skóry głowy
  • doskonale się wchłania
  • przyspiesza gojenie ran i stanów zapalnych (również trądziku)
  • idealny na poparzenia słoneczne
  • zapobiega powstawaniu rozstępów
  • leczy reumatyzm
  • leczy skórę głowy z łupieżu
 
Zastosowanie:
  • bezpośrednio na skórę i włosy i paznokcie
  • do produkcji kosmetyków profesjonalnych i w warunkach domowych
  • do przedłużania trwałości olejów o krótkim terminie ważności
  • do zabiegów w salonach kosmetycznych, fryzjerskich i salonach masażu
 

Jedna z naszych recenzentek Ania S. tak opisała olejek jojoba http://natural-perfects-secret.blogspot.com/2012/10/jeden-z-wielu-lecz-absolutnie-wyjatkowy.html


INCI: Buxus chinensis

Kraj pochodzenia surowca: Peru

Pochodzenie oleju: Panama

Poj. 50 ml


Butelka z ciemnego szkła z kolorową etykietą